Wilt u leren koken op een kamado BBQ of heeft u de wens om meer te leren over BBQen in het algemeen dan verzorgt Visgids Deventer in overleg een workshop op locatie.
We kunnen de basisprincipes van de BBQ uitleggen en stap voor stap de processen doorlopen om een heerlijk stuk vlees, vis (of groente) klaar te maken.
1. Vlees of vis keuze. Een goede bbq staat of valt met een goed stuk vlees of vis
2. Bereidingswijze kiezen. Grofweg keuze uit low and slow of grillen Belangrijk hierbij is de kerntemperatuur die wilt bereiken.
3. De juiste kruiden samenstellen. Een rub zelf maken, pekelen nat/droog of marineren. Een rub is een kruidenmengsel met suiker erin, veel gebruikt voor bv spareribs. Pekelen is het laten intrekken van zout in het vlees. Nat pekelen vraagt meer voorbereiding maar geeft meer controle over de hoeveelheid zout in je vlees. Ook wordt het vlees sappiger en malser. Marinades, zeker die met ketjap verbranden snel en zijn vaak minder geschikt voor grillen op hoge temperatuur. Wel geven marinades over het algemeen de meest kruidige smaak aan je vlees.
4. BBQ opbouwen voor de juiste bereiding. Kolen keuze en opbouw. Denk bv aan een lekbakje. Het is een misvatting dat je op een simpele stalen bbq met deksel niet Low and Slow kan bereiden. Dat gaat prima, het is alleen meer werk dan op een kamado.
5. Wel of niet rookhout toevoegen.
6. BBQ saus (en salades) zelf maken